فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 73 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 73 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پیمان نمامیان صفحه 9
    تروریسم سایبری یکی از روزآمدترین مصادیق تروریسم است که به سبب بهره گیری غیرقانونی از فناوری و ابزارهای الکترونیکی و رایانه ای در فضای مجازی، به طور عمده از سوی بازیگرانی که به این علوم نوین دسترسی دارند وآنها را در راه اهداف راهبردی علیه ملت های جهان سوم به کار می گیرند، موجبات تهدیدهای فزاینده ای را در عرصه بین المللی فراهم کرده است. از این رو، فارغ از اینکه در اغلب موارد، غرب به عنوان منشا اصلی راهبردی کردن تروریسم سایبری، خود مدعی مقابله با آن است، اسنادی بین المللی به منظور پیشگیری و سرکوب کلیه اشکال تروریسم به ویژه تروریسم سایبری، تدوین و تصویب شده است. که از منظر آسیب شناختی می توان گفت اسناد مزبور نه تنها توفیقی در مقابله با این پدیده نوظهور نداشته اند، بلکه شکاف های موجود و زمینه رشد و گسترش فزاینده آن را در عرصه های ملی و بین المللی فراهم کرده اند. به این ترتیب، در مقاله حاضر، ضمن بررسی و تبیین تروریسم سایبری و ارائه مفاهیم گوناگون از آن، اسناد بین المللی در چارچوب حقوق بین الملل کیفری مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تروریسم سایبری، فضای مجازی، اسناد و کنوانسیون های بین المللی، حقوق بین الملل کیفری
  • فریده افشانی، محمدعلی حکیم آرا صفحه 43
    فراگیرشدن پیامک و استقبال روزافزون از این رسانه در جهان، بستر مناسبی را برای تبلیغ کالاها و خدمات و ایجاد رابطه مستقیم بازاریابان و مصرف کنندگان نهایی، بدون محدودیت های زمانی و مکانی فراهم آورده است. از این رو، پژوهش حاضر، با هدف افزایش ارزش تبلیغی و اثربخشی این رسانه نوین تبلیغاتی، به دنبال شناسایی عوامل کاهش دهنده آزاردهندگی پیامک های تبلیغی برای کاربران تلفن همراه بوده است. برای این منظور، مدلی متشکل از چهار عامل موثر بر کاهش آزاردهندگی پیامک های تبلیغاتی: ربط شخصی، اعتبار منبع، کسب اجازه و تواتر ارسال، طراحی شده است. این پژوهش به روش آزمایشی و از طریق ارسال پیامک و پیمایش از 240 نفر از کاربران تلفن همراه در ایران انجام گرفته است. نتایج بیانگر آن است که به غیر از تواتر ارسال، سه عامل دیگر یعنی ربط شخصی، کسب اجازه و اعتبار منبع تاثیر قابل توجهی بر کاهش آزاردهندگی پیامک های تبلیغاتی دارند. همچنین میزان ارزش تبلیغی پیامک های تبلیغاتی از دیدگاه کاربران پایین است.
    کلیدواژگان: آزاردهندگی، ارزش تبلیغی، اعتبار منبع، تبلیغات پیامکی، کسب اجازه
  • حسن خجسته صفحه 65
    امروزه موسیقی در رادیو دارای اهمیت زیادی است به طوری که انواع رادیوهای موسیقی در سپهر انبوه رسانه ای خودنمایی می کنند و این، خود ناشی از ماهیت موسیقی، کارکرد آن در محیط اجتماعی امروز و کارویژه آن در تولیدات رادیویی است. به این ترتیب، می توان رابطه سه گانه ای را میان رادیو، کارکردهای موسیقی و محیط اجتماعی دریافت که سبب می شود این گونه رادیوها مورد اقبال سازمان های رسانه ای و شنوندگان قرار گیرند. در حقیقت، نیاز رادیو به استفاده از موسیقی و نیاز موسیقی به رادیو و ارتباطی که میان شرایط و زمینه های جدید محیط اجتماعی با این دو وجود دارد، به هر کدام اجازه می دهد که در ارتباط با یکدیگر حضور موثری در محیط اجتماعی داشته باشند. تبیین این سه، تفسیر گستره ای از فلسفه وجودی «رادیو آوا» را که نوعی رادیو موسیقی است، بیان می کند و دلایل و ضرورت وجودی آن را روشن می سازد. این رادیو دارای ویژگی های منحصر به فردی است که می تواند سهم مخاطبان و شنوندگان خود را در عرصه رسانه ای حفظ کند. رادیو آوا به طور مرتب، موسیقی باکلام و گاه نیز موسیقی بی کلام یا تکنوازی سازهای مختلف را در دستگاه ها و ردیف های گوناگون موسیقی ایرانی پخش می کند. اشعار و سرودهای این رادیو، از محتوای خوبی برخوردارند، به همین دلیل نیز موسیقی این رادیو «موسیقی پاک» نامگذاری شده است.
  • شهریار عزیزی، مرضیه نصیری صفحه 85
    تلویزیون مهم ترین رسانه پخش تبلیغات است. آگهی های پخش شده از تلویزیون بسیار پرهزینه و پرمخاطب اند و از این رو، از گزینه های اصلی مدیران تبلیغات تلقی می شوند. در این مقاله تلاش شده است تا آگهی های تبلیغاتی پخش شده از شبکه سه تلویزیون از دو منظر اصلی جاذبه های مورد استفاده و شیوه های اجرا بررسی شوند. برای شناخت جاذبه ها و شیوه های اجرا، از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. نمونه این پژوهش شامل 106 آگهی تلویزیونی غیرتکراری بوده است. یافته ها نشان می دهد که جاذبه های عقلایی، از بیشترین و جاذبه های احساسی اجتماعی از کمترین فراوانی در میان جاذبه های مورد استفاده در آگهی های مورد بررسی برخوردارند. از نظر شیوه اجرا، فروش مستقیم، بیشترین سهم و تصدیق کاربران کمترین سهم را دارا بوده است و نتایج نشان می دهد که از نظر جاذبه های تبلیغاتی در آگهی های صنایع مختلف، تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: جاذبه، شیوه اجرا، آگهی تلویزیونی، تحلیل محتوا
  • معصومه طالبی دلیر، حسین اکبری صفحه 105
    مطالعه حاضر در پی بررسی میزان گرایش به مصرف کالاهای خارجی و عوامل موثر بر آن با تاکید بر رسانه است. برای این منظور، متغیرهای مصرف رسانه ای، ارزش مادی، رقابت منزلتی، نارضایتی از زندگی و پایبندی دینی به عنوان عوامل اجتماعی و متغیر تناسب نداشتن قیمت کالاهای ایرانی با کیفیت به عنوان عامل اقتصادی موثر بر «گرایش به مصرف کالای خارجی» وارد تحلیل شده اند.
    مطالعه با روش پیمایشی و با حجم نمونه 358 نفر صورت گرفته است. بر اساس نتایج، مردان و افراد مجرد نسبت به زنان و افراد متاهل گرایش بیشتری به مصرف کالاهای خارجی دارند. همچنین متغیرهای میزان مصرف رسانه ای، ارزش مادی، رقابت منزلتی و تناسب نداشتن قیمت کالاهای ایرانی با کیفیت آن، دارای اثر افزایشی بر گرایش به کالاهای خارجی هستند؛ در حالی که متغیرهای پایبندی دینی و نارضایتی از زندگی، اثر منفی و معناداری بر گرایش به کالاهای خارجی می گذارند.
    کلیدواژگان: گرایش، کالای خارجی، مصرف، رسانه
  • داود نعمتی انارکی صفحه 129
    مهم ترین کارکردی که مبنای تاسیس سازمان رسانه های جمعی است، کارکرد خبری و اطلاع رسانی آنهاست که با پرداختن به رویدادها و وقایع مختلف، مخاطبان را در جریان رویدادها قرار می دهند.
    در مقاله حاضر، خبر سیما از دید 17 کارشناس اخبار تلویزیون و با استفاده از روش مصاحبه عمیق مورد بررسی قرار گرفته و نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای این حوزه احصا شده است.
    مسئله پژوهش این است که چه راهبردهایی به مدیریت خبر تلویزیون کمک می کنند تا به جایگاهی مناسب در وضعیت رقابتی کنونی دست یابد؟ نتایج نشان می دهدکه بین وضع موجود و وضع مطلوب فاصله وجود دارد و برای کاهش فاصله، اتخاذ راهبردهای رقابتی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
    در تعامل فرصت ها و نقاط ضعف؛ راهبرد توانمندسازی حرفه ای دست اندرکاران خبر در کاهش ضعف ها تاثیرگذار است؛ در تعامل فرصت ها و قوت ها؛ راهبرد حمایت و تقویت سازمانی شبکه خبر تاثیر زیادی در تبدیل رسانه ملی به قطب خبری جامعه دارد و در تعامل تهدیدها و ضعف ها؛ انتخاب راهبرد ایجاد رقابت در بخش های خبری، در کاهش تهدیدها و ضعف ها موثر است. در نهایت نیز، در تعامل تهدید ها و قوت ها، راهبرد حفظ مخاطب از طریق توجه به نیازهای خبری او و رفع این نیازها، تهدیدها را کاهش می دهد و بر قوت ها می افزاید.
    کلیدواژگان: رسانه، تلویزیون، مدیریت خبر، راهبرد رقابتی
  • نیلوفر زندی، شهرام گیل آبادی صفحه 155
    منابع انسانی هر سازمانی، از منابع راهبردی برای کسب مزیت رقابتی محسوب می شوند. با توجه به اینکه تهیه کنندگان رادیو در تولید برنامه های رادیویی نقش مهمی را ایفا می کنند، قابلیت سرمایه گذاری و برنامه ریزی راهبردی برای استفاده بهینه از ظرفیت های فعلی و جذب بهترین های آتی در این حرفه وجود دارد.
    در این مقاله، فرایند، شغلی تهیه کنندگان شاغل رادیو در ایران مورد بررسی قرار گرفته و ویژگی ها و شاخص های مورد نیاز تهیه کنندگانی که در آینده باید جذب رادیو شوند، تعریف شده است. در مقاله حاضر سعی شده است، با رویکرد نظریه زمینه ای و بر مبنای داده های حاصل از پژوهش و کدگذاری محوری، مدل پارادایمی نظام جامع جذب تهیه کنندگان رادیو ارائه داده شود. همچنین بر اساس مدل استراوس و کوربین، کدگذاری انتخابی، انجام و مدل پارادایمی فرایند بهینه سازی سیستم جذب و تامین تهیه کننده رادیو پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تهیه کننده رادیو، راهبرد، جذب و تامین تهیه کننده رادیو، مزیت رقابتی
  • صفحه 183
|
  • Peyman Namamiyan, M.A Page 9
    Cyber terrorism is one of the latest examples of real terrorism and an increasing threat to the international community, employed by individuals having access to this modern science and wants to apply it against third world countries through illegal employment of modern technologies and electronic and computer devices in virtual space. Therefore, putting aside the fact that it is the West which is mostly the main cause of cyber terrorism while claiming leading the fight against it, there are certain international documents designed and approved to prevent and contain all forms of terrorism, particularly cyber terrorism. Pathologically speaking, we can claim that these documents not only have not brought any success in fighting this emergent phenomenon, but have, also, deteriorated the situation by paving the way for its rise in national and international arena. Thus, the present article takes a close look at cyber terrorism and its related concepts and evaluates the international documents from the perspective of international criminal law.
    Keywords: Cyber Terrorism, Virtual Space, International Documents, Conventions, International Criminal Law
  • By: Farideh Afshani Mohammad Ali Hakimara Page 43
    Short Message Service’s (SMS) worldwide spread and its increasing popularity has created a suitable ground for advertising goods and services and linking market directly to the final consumers without any constraints in terms of time and location. The present research aims to add to the advertising and effectiveness value of this modern medium of advertising and identify factors reducing bothering components of Mobile advertisement for cell phone users. A model consisting of four factors affecting the disruptive aspects of promotional ads, i.e. personal relevance, source credibility, permission and frequency of exposure, is proposed. This study was carried out on a pilot basis through a survey of 240 cell phone users in Iran who were sent messages by the researcher. The findings indicate that, except for the “frequency of exposure”, the other three factors had a significant effect on reducing the bothering aspect of promotional cell phone short messages. Furthermore, the advertising value of advertising messages was low before users.
    Keywords: Bothering, Advertising Value, Source Credibility, SMS Advertisement, Asking for Permission
  • Hasan Khojasteh Page 65
    Today, music plays a key role in radio, so much so that a wide range of music radios could be spotted in the media sky; this is due to the nature of music, its function in the current social environment as well as its special position in radio production. Thus, one could figure out a trilateral relationship between radio, music functions and social environment which brings about the media companies and listener’s propensity towards music radios. In fact, radio’s need to use music and the music’s dependence on radio as well as the relationship between new contexts and situations in social environment and these two, allow each to have an effective presence together in social environment. Bringing lights to these three elements expresses an interpretation of a range of rationales behind “Radio Ava” which is a music radio, and sheds lights on its necessity. This radio has unique attributes which enable it to have a consistent share of audience. Radio Ava broadcasts instrumental non-vocal as well as vocal music and solos on a regular basis. This radio’s lyrics and songs enjoy good content; that’s why this radio is called “Pak Music” (Clean Music).
    Keywords: Radio Ava, Music Radio, Listeners, Clean Music
  • Shahriyar Azizi , Marziyeh Nasiri, M.A Page 85
    Television is the key medium for offering advertisement. TV commercials are mostly costly, but, widely viewed; hence, they are among the main options for ads managers. The present article aims to examine Channel Three’s ads in terms of their attractive attributes as well as the method of presentation, using content analysis as the research methodology. The sample constitutes 106 different ads offered on this channel.Findings indicate that reasonable appeals are the most frequent and emotional-social appeals are the least frequent attractions used in Channel Three’s TV commercials. On methods of presentation, direct sale has the highest share and user confirmation has the lowest share. Results, also, show that advertisement appeals vary from one industry to another.
    Keywords: Appeal, Method of Presentation, TV Ads, Content Analysis
  • Masoumeh Talebi Dalir Hossein Akbari Page 105
    The present article aims to study reasons behind propensity towards foreign-made goods and factors influencing it with a focus on the role of media in this regard. A range of variables consisting of social factors such as media consumption, material value, status competition, dissatisfaction with life and religious commitment as well as economic factors, like disproportion between Iranian goods’ price and quality were used as factors affecting propensity towards foreign-made commodities.The study was done through a survey with a sample of 358 individuals. According to the findings, men and bachelors versus women and married individuals were more inclined to consume foreign-made goods. Furthermore, such variables as media consumption, material value, status competition, disproportion between Iranian goods’ price and quality had a cumulative effect on tendency towards foreign-made commodities, while religious commitment and dissatisfaction with life had a negative and significant effect on such a predisposition.
    Keywords: Tendency, Foreign, made Commodity, Consumption, Media
  • Davoud Nemati Anaraki Page 129
    The most important function constituting the rationale behind launching any mass media company is its news function which brings information on the latest events and developments to the audiences.The present article examines IRIB television news through deep interview with 17 TV news experts and explores weaknesses, strengths, opportunities and threats in this field.The research statement reads that what strategies could help news managers to improve their status in the current competitive environment. The findings show that there’s a gap between the current and the desired situation. To bridge this gap, adopting competitive strategies is necessary.The strategy of professional empowerment of news staff is effective in reducing weaknesses; the strategy of organizational support and reinforcement of IRINN is effective in turning National Media into one of the news pole in the society; adopting the competitive strategy in news sections is effective in reducing threats and weaknesses. Finally, the strategy of audience retention through paying attention to their needs and realizing these needs reduces threats and reinforces strengths.
    Keywords: Media, Television, News Handling, Competitive Strategy
  • Nilufar Zandi Shahram Gilabadi Page 155
    Human resources in any organizations are among the strategic resources for acquiring competitive advantage. Given that radio producers play a key role in creating radio programs, there is high potentiality to strategically do planning and investment for employment of the current and future producer's capacities in this regard.This article examines the whole professional process Iranian radio producers go through and defines the attributes and indicators required by producers to be employed in radio in future. Using grounded theory as well as the research data and axial coding, the article proposes an inclusive paradigm for employing radio producers. Based on Strauss and Corbin, selective coding was done and, accordingly, a model to optimize the process of employing producers for radio was proposed.
    Keywords: Radio Producers, Strategy, Employing Radio Producers, Competitive Advantage